Spirometrie

Chronische respiratoire insufficiëntie (CRI) is een aandoening die lang asymptomatisch blijft. De symptomen (ademhalingsmoeilijkheden) zijn sluipend en leiden progressief tot een belangrijke dysfunctie of handicap.

Deze aandoening is verantwoordelijk voor een hoog absenteïsme. Zodoende is CRI verantwoordelijk voor een zware financiële last voor de maatschappij. Tabak en milieuvervuiling spelen een belangrijke rol in de ontwikkeling van deze ziekte. Tot slot is ze de vijfde doodsoorzaak in België.

Vroegtijdige opsporing en behandeling remmen de evolutie van deze ziekte af.

Opsporing gebeurt door spirometrie: dit is een zeer eenvoudige niet invasieve test: de patient ademt volledig in en blaast zo snel en krachtig als hij kan alle lucht uit de longen.

De resultaten van een spirometrie worden vergeleken met theoretische of voorspelde waarden. Deze worden berekend aan de hand van de lengte, de leeftijd, het geslacht en de etnische afkomst van de patiënt.

Een spirometrie laat de diagnose zowel voor CRI alsook voor astma in een vroegtijdig stadium toe. We stellen de spirometrie dan ook systematisch voor aan rokers en ex-rokers. Voor de niet-rokers is dit aan te raden vanaf 40 jaar.