Verduidelijking over colorectale kanker en zijn opsporing

Colorectale kanker : wat is dat precies ?

Colorectale kanker, algemeen bekend als dikke darmkanker is een kanker die zich vormt in de dikke darm of het rectum (het laatste deel van de dikke darm).

Het is een kanker die relatief veel voorkomt vermits in België elke jaar zo’n 6500 nieuwe gevallen worden ontdekt.

Jammer genoeg is dit een kanker die slecht in een gevorderd stadium symptomen veroorzaakt, vandaar het belang van preventieve opsporing.

Het is inderdaad belangrijk te noteren, dat indien deze aandoening vroeg wordt ontdekt, dikkedarmkanker uitstekend kansen op genezing biedt.

Hoe vormt zich dikkedarmkanker ?

In de meeste gevallen vormt deze kanker zich vanuit één of meerder poliepen in de dikkedarm. Deze poliepen kunnen in eerste instantie geheel ongevaarlijk zijn, maar met de tijd evolueren en groeien ze met als gevolg een risico op degeneratie. Dit degeneratief proces is gelukkig vrij langzaam (tussen 7 en 10 jaar), waardoor het vroegtijdig opsporen d.m.v. testen zo belangrijk is. Tijdens de colonoscopie kan de specialist de poliepen bekijken en heeft hij ook nog de mogelijkheid om ze te verwijderen alvorens ze degenereren naar kankercellen.

Welke zijn de symptomen die kunnen wijzen op dikkedarmkanker ?

Symptomen van colorectale kanker kunnen zijn :

– Varanderingen in de stoelgangsgewoonten die reeds enkele weken aanhouden (constipatie en diarrhee of afwisseling tussen perioden van constipatie met perioden van diarrhee

– Grote vermoeidheid

– Onverklaarbaar gewichtsverlies

– Aandrang tot ontlasting zonder behoefte

Opgepast : deze symptomen staan ook in verband met andere aandoeningen en zijn dus niet noodzakelijk gerelateerd aan colorectale kanker : de aanwezigheid van bloed in de stoelgang bijv. kan ook te maken hebben met aambeien of een anaal scheurtje.  De bovenvermelde symptomen moeten beschouwd worden als alarssignalen om de dokter te gaan raadplegen en niet als diagnose.

Welke zijn de personen met verhoogd risico ?

Personen boven de 50 jaar oud (90% van de gevallen).

Personen die een persoonklijk of familiaal antecedent hebben (personen die reeds colorectale kanker hebben gehad of waarvan een naast familielid met deze ziekte werd gediagnosticeerd).

Personen die een genetisch risico hebben (het BRCA-gen).

Personen die lijden aan een inflammatoire ziekte van de darmen (ziekte van Crohn of colitis zijn aandoeningen die het risico op colorectale kanker verhogen).

Tenslotte zijn er ook levensstijlkeuzen of gewoonten, die bijdragen aan de ontwikkeling van colorectale kanker :

– Tabak en hoog alcoholgebruik

– Zwaarlijvigheid

– Een sedentair leven

– Een voedingspatroon met veel rood vlees, charcuterie, gebarbecued voedsel of een gebrek aan fruit en groenten.

Hoe wordt colorectale kanker opgespoord ?

De meest eenvoudige opsporingstest bestaat erin om de aanwezigheid van bloed in de stoelgang na te gaan en dat zelfs als het niet zichtbaar is.  Dit bloed kan verborgen zijn en dus niet waarneembaar met het blote oog en daarom alleen te detecteren aan de hand van een analyse van de stoelgang.  Dit wordt Hemoccult test genoemd.  Wanneer deze analyse de aanwezigheid van bloed aangeeft, dan zal een colonoscopie er de oorzaak van kunnen vinden.

In sommige gevallen zal uw dokter u aanraden om onmiddellijk een colonoscopie te laten uitvoeren, zonder eerst een stoelganganalyse te doen.

Het zou ook kunnen dat u de voorkeur geeft aan een precieze opsporing via colonoscopie, in de plaats van een stoelganganalyse, die weliswaar goedkoper is, maar ook minder zekerheid geeft (een negatieve Hemoccult sluit darmkanker niet uit).

Waaruit bestaat een volledige colonoscopie ?

Dit is de methode bij uitstek om colorectale kanker op te sporen.  Een colonoscopie is een opsporingstest, alsook een diagnostische  en therapeutische methode, die erin bestaat een soepel apparaatje anaal in te brengen, waardoor de darmwand rechtstreeks kan onderzocht worden.

Het doel van dit onderzoek is het opsporen van poliepen, die in de mate van het mogelijke verwijderd worden en in het laboratorium onderzocht zullen worden (poliepen die te groot zijn en daardoor tot complicaties kunnen leiden bij het weghalen, zullen later tijdens een ziekenhuisopname verwijderd worden).

Een colonoscopie is een zeer belangrijk onderzoek maar blijft ook onaangenaam en dat om twee rederen :

– de voorbereiding op het onderzoek die zonder meer noodzakelijk is

– eventuele pijn tijdens het onderzoek (die wel vermeden kan worden als u kiest om het onderzoek te laten doorgaan onder verdoving met Diprivan®).

Een colonoscopie wordt ambulatoir uitgevoerd, met of zonder verdoving, of ook onder lichte verdoving met Diprivan®.  Dit verdovingsmiddel laat de patiënt gedurende de hele duur van het onderzoek inslapen (ongeveer 20 minuten).

Tijdens het onderzoek zal de specialist niet alleen een eventuele colorectale kanker kunnen opsporen, maar kan hij ook preventief optreden door poliepen te verwijderen, die eigenlijk letsels zijn met een risico om zich te ontwikkelen tot darmkanker.

Bij Medicis wordt een colonoscopie uitgevoerd, met of zonder verdoving, door Dr Sarafidis (Dr Sarafidis voert het onderzoek ook ui onder verdoving met Diprivan®).Voor meer inlichtingen of het nemen van een afspraak, kan u bellen met het secretariaat op het nummer 02/762.03.25.

Ander nieuws