Eerste raadpleging in het H.T.C.-Medicis: dit moet u weten

Dr. Panneels: “Het eerste wat ze moeten doen is een medische vragenlijst invullen en die op de dag van hun afspraak overhandigen aan het secretariaat. De vragenlijst geeft de arts die het dossier van de patiënt opvolgt al een idee van zijn gezondheidstoestand. Verder is het belangrijk dat de patiënt nuchter naar het centrum komt, omdat er een bloedstaal wordt genomen. De patiënt kan eventueel ook zijn vaccinatiegegevens meebrengen, want ook die zijn waardevol voor de arts.”

Dr. Panneels: “Inderdaad, van 7.30 u tot 12.30 u en altijd op afspraak. Een check-up duurt twee tot drie uur, afhankelijk van welke onderzoeken gepland zijn.”

Dr. Panneels: “De onthaaldienst organiseert de onderzoeken bij de verschillende artsen zo, dat alles mooi aansluit en de patiënt niet te lang moet wachten. De medische onderzoeken worden over het algemeen uitgevoerd door huisartsen, cardiologen, oogartsen, gastro-enterologen en de afdeling radiologie. De patiënt ontvangt een kamerjas, zodat hij zich tussen de onderzoeken niet telkens moet aan- en uitkleden. Als het bloedstaal is genomen en de echo van de onderbuik klaar is, kunnen de patiënten ontbijten. En als alle technische onderzoeken afgerond zijn, mogen de patiënten douchen als ze dat willen. Die mogelijkheid gebruiken ze niet vaak, maar het kan altijd dat een patiënt na een inspanningstest bezweet is, al komt dat niet veel voor.”

Dr. Panneels: “We sturen de stalen naar het laboratorium, dat ons al snel de volledige resultaten stuurt. De huisarts die het dossier van de patiënt opvolgt, maakt een samenvatting van alle onderzoeken. Dat verslag stuurt hij vervolgens zowel naar de patiënt als naar de huisarts van de patiënt, als die dat heeft gevraagd. Tussen het onderzoek en de ontvangst van het medisch verslag liggen ongeveer twee weken. Als we een afwijking of een ernstig ziektebeeld vaststellen, nemen we onmiddellijk contact op met de patiënt, zodat die de nodige stappen kan zetten. Wij doen alleen maar aanbevelingen en geven de patiënt advies, maar doen niet aan therapeutische opvolging. Daarom raden we de patiënt ook aan om een afspraak met zijn huisarts te maken voor de debriefing. Het verslag is natuurlijk vertrouwelijk en gaat niet naar de werkgever.

Dr. Panneels: “Alles kan: met een bepaalde regelmaat of één enkele keer. Het hangt van de leeftijd af. Onder 45 jaar is volgens ons een check-up om de twee of drie jaar nuttig, bij oudere personen eerder om de twee jaar of zelfs elk jaar.”

Ander nieuws