De voordelen van werken op afstand zijn talrijk, bijvoorbeeld voor de flexibiliteit en productiviteit, maar de medaille heeft ook een keerzijde: werknemers bewegen minder en lopen daardoor meer gezondheidsrisico’s.
Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is een zittende levensstijl een van de belangrijkste risicofactoren voor allerlei chronische ziekten. Spier- en skeletaandoeningen, vaak afgekort tot MSA, vertegenwoordigen in België meer dan 60% van alle erkende beroepsziekten. Meestal gaat het om letsels aan de rug, polsen en nek. Wie lang stilzit en daarbij ook nog eens een slechte houding aanneemt, kan chronische pijn ontwikkelen en is daardoor herhaaldelijk niet in staat om te werken.
Een zittend beroep veroorzaakt niet alleen MSA, maar kan ook aan de basis liggen van hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en obesitas. Een recente studie van Sciensano geeft aan dat bijna 45% van de Belgen dagelijks meer dan acht uur zittend doorbrengt. Hun risico op vroegtijdig overlijden neemt hierdoor aanzienlijk toe.
In deze periode van hybride werken, waarbij werknemers afwisselend op kantoor en thuis werken, voelen bedrijven zich verplicht om met deze cijfers aan de slag te gaan. Gelukkig bestaan er oplossingen.
Werkplekken anders inrichten
De ergonomie op kantoor is van cruciaal belang om MSA te voorkomen. Denk aan de stijgende populariteit van in de hoogte verstelbare zit-stabureaus die de druk op de wervelkolom verminderen. Ook een ergonomische zitbal of een loopband onder of naast het bureau kunnen voor een minimale fysieke activiteit tijdens het werken zorgen.
Dagelijks bewegen aanmoedigen
In Azië is het al lang gebruikelijk en nu dringt de gewoonte ook in Europa door: de werkdag onderbreken met enkele actieve pauzes (rek- en strekbewegingen, eenvoudige oefeningen of een korte wandeling in groep). Ze bieden grote voordelen. Initiatieven als wandelmeetings of wedstrijden (zoals het meeste stappen per dag zetten) motiveren werknemers om meer te bewegen.
Welzijnscultuur bij thuiswerken bevorderen
Ook als werknemers thuis aan de slag zijn, is het belangrijk dat ze zich bewust zijn van de risico’s van te lang stilzitten en dat ze goede gewoonten aanleren. Gebruiksvriendelijke tutorials over ergonomie en advies van bedrijfsergonomen zijn eenvoudige oplossingen die goede resultaten opleveren.
Medewerkers stimuleren om meer te sporten
Veel bedrijven investeren voor hun werknemers in een fitnessabonnement, organiseren groepslessen in het bedrijf of bieden apps voor sportcoaching. De combinatie van een stimuleringsbeleid en flexibele werktijden biedt werknemers de kans om van lichaamsbeweging een vast onderdeel van hun werkdag te maken.
Nu hybride werken vaak de regel wordt, kunnen bedrijven de strijd tegen een zittend leven als hefboom voor betere prestaties inzetten. De beste manier om deze belangrijke uitdaging aan te gaan en het welzijn van de medewerkers te verhogen, is de arbeidsorganisatie herdenken en meer dynamische gewoonten aanmoedigen.