Darmkanker is een van de meest voorkomende kankers in ons land. Daarom is goede preventie heel belangrijk. Denk bijvoorbeeld aan een colonoscopie die, mits goed voorbereid, poliepen kan opsporen waaruit later kanker zou kunnen ontstaan. Dokter Karim Farahat, gastro-enteroloog, geeft tips om je zonder stress voor te bereiden op dit onderzoek.
Darmkanker komt (te) vaak voor in België. Bij vrouwen staat deze vorm van kanker op de tweede plaats, bij mannen op de derde. In ons land betekent dit elk jaar 8.000 nieuwe gevallen en ongeveer 2.600 overlijdens. De overheid biedt weliswaar een test aan die bloed in de stoelgang opspoort bij 50-plussers, maar jammer genoeg voeren veel te weinig mensen zo’n test uit: nauwelijks 8%. Dan is een colonoscopie veel efficiënter, want ze spoort niet alleen (mogelijke) kanker op, maar maakt ook meteen ingrijpen mogelijk. “Dit onderzoek brengt vooral de aanwezigheid van poliepen aan het licht, waarbij het belangrijk is om te weten dat deze uitstulpingen heel geleidelijk groeien en soms tien jaar nodig hebben om zich tot kanker te ontwikkelen”, zegt dokter Karim Farahat, gastro-enteroloog. Hij trad in 2003 in dienst van het medisch centrum Medicis na zijn studie aan de UCL en periodes waarin hij werkte aan de universiteit van Wellington in Nieuw-Zeeland en in Saoudi-Arabië.
Voorbereiding afgestemd op je tolerantieniveau
Bestaan er tips om je optimaal voor te bereiden op dit onderzoek? Hoe verloopt het onderzoek om onder verdoving de dikke darm met een cameraatje te bekijken? “Vooral een goede voorbereiding van de dikke darm is heel belangrijk. Echt aangenaam is dat niet, want er komt een laxeermiddel aan te pas. Vóór het eigenlijke onderzoek drinkt u een liter van een bepaald product, maar in twee keer. Meestal drinkt u de helft de dag ervoor en de rest op de dag van het onderzoek. Er bestaan enkele trucjes om die inname makkelijker te verdragen, zoals de vloeistof vooraf goed koelen, met een rietje kleine slokjes drinken of uit een glas met ijsblokjes drinken. Meestal gaat het dan vlot. Als u toch de neiging hebt om over te geven bij de inname, neem dan afwisselend een slokje van het product en een slok water. Dat helpt.”
Als het onderzoek goed is voorbereid, spoort het eventuele poliepen op, die de arts dan meteen verwijdert. “Patiënten hebben er alle belang bij om zo’n opsporing te laten uitvoeren, want als de poliepen verwijderd zijn, daalt het risico op kanker. Als de arts poliepen moest wegnemen, vindt het volgende onderzoek best 3 tot 5 jaar later plaats, afhankelijk van het aantal poliepen. En als de opsporing niets abnormaals aan het licht bracht, hoeft u maar tien jaar later opnieuw onderzocht te worden. Eigenlijk laat u dit onderzoek dus maar twee of drie keer in uw leven uitvoeren. Het wordt over het algemeen aanbevolen tussen 45 en 75 jaar.”
Tot slot is het goed om te weten dat er slechts een vrij lichte verdoving wordt toegepast, die snel is uitgewerkt. Al na enkele minuten bent u weer wakker. Intubatie of beademing is niet nodig. In het medisch centrum Medicis blijven de patiënten nog een uur onder toezicht en dan krijgen ze een ontbijt. Ze moeten er ook rekening mee houden dat ze de volgende uren niet mogen autorijden en dus best alternatief vervoer regelen. Al met al duurt de ingreep zelf, die levens redt, nauwelijks een vijftiental minuten.
Ontdek alles wat u moet weten over een colonoscopie in ons HTC-programma.