Colonoscopie (of coloscopie)

Wat is een colonoscopie?

Dit onderzoek heeft tot doel om de dikke darm (colon) via een soepele endoscoop, die ingebracht wordt langs de anus, van dichtbij te bekijken.

Een colonoscopie laat toe de kans op kanker sterk te verminderen in de onderzochte zone, ttz de anus, het rectum,het sigmoïd en bij goede voorbereiding het volledige colon.

Het wordt aangewend om abnormaliteiten van het colon op te sporen en als dusdanig staaltjes te kunnen nemen die nadien microscopisch onderzocht worden.

Tijdens het onderzoek kan men poliepen ontdekken die in de mate van het mogelijke vernietigd of weggenomen worden zodat ze niet kunnen evolueren of transformeren naar een tumor. De colonoscopie is de beste manier om het colon te onderzoeken. Een mogelijk ander onderzoek is een radiografie van het colon via bariumlavement. Jammer genoeg kunnen via deze weg geen staaltjes en/of wegname van poliepen gebeuren.

Hoe gebeurt dit onderzoek ?

Via de anus wordt de colonoscoop ingebracht en geleidelijk door het ganse colon geleid zodanig dat het in zijn geheel onderzocht wordt.  Biopsies worden zonodig uitgevoerd en zijn pijnloos.

Indien, als gevolg van het onderzoek een ongemakkelijk gevoel optreedt dat verband houdt met de anatomie en de gevoeligheid van het colon, zal een volgende colonoscopie onder anesthesie voorgesteld worden.

Indien de opgespoorde poliepen te groot zijn zal een volledige wegname bij een nieuw geprogrammeerd onderzoek gebeuren.

Tussen twéé onderzoeken in, en volgens de huidige aanbevelingen, worden de apparaten ontsmet en alle bijhorigheden gesteriliseerd of weggegooid (wanneer het om éénmalig te gebruiken materiaal gaat) om dusdanig overdracht van infecties te voorkomen.

Hoe gebeurt de voorbereiding ?

Opdat het onderzoek onder optimale omstandigheden zou kunnen gebeuren moet de dikke darm volledig proper zijn.

De vooropgestelde instructies moeten dus strikt gevolgd worden en bestaan uit het drinken van een bepaalde vloeistof met als doel het colon te reinigen.

Breng altijd de dokter op de hoogte van allergieën en de medicatie die u neemt zeker en vast als het om medicamenten gaat die de bloedstolling wijzigen (zoals aspirine, anti-inflammatoire, niet steroïde middelen of Plavix).

Wat zijn de ongemakken van het onderzoek ?

De doorgang langs de bochten van de dikke darm kan leiden tot ongemak tijdens de colonoscopie. Na het onderzoek treden frekwent abdominale krampen op die door het « lossen van windjes » verlichting brengen (lucht ingespoten tijdens onderzoek).

Welke complicaties kunnen er optreden ?

De colonoscopie houdt weinig risico’s in. Een maximum aan voorzorgen worden genomen om dusdanig de ongemakken en risico’s tot een minimum te herleiden. Complicaties zoals perforatie, bloeding e.d. zijn uitzonderlijk en zouden vooral kunnen voorkomen wanneer een poliep weggenomen wordt.

Complicaties treden vooral op tijdens de colonoscopie maar kunnen zich tevens enkele dagen na het onderzoek manifesteren (abdominale pijnen, bloed bij de stoelgang, koorts e.d.)

In dit geval dient onmiddellijk de arts verwittigd te worden op het nummer 02 762 50 44 (HTC Medicis).

Indien dit laatste onmogelijk is, gelieve dan zo spoedig mogelijk uw huisarts te verwittigen of u naar de dienst spoedgevallen te begeven.